Lees meer over de historie van onze club die terugvoert naar het jaar 1957.

Kampioenenbal

Ook het seizoen 2015-2016 verliep bijzonder succesvol voor het Venrayse volleybal. Onbetwist hoogtepunt was het kampioenschap van dames 1 wat daarmee promoveerde naar de 2e divisie.

Heren 1 promoveerde dit seizoen met hun kampioenschap naar de promotieklasse. Verder werden ook dames 5, heren 2 en CMV niveau 5 kampioen. In de volle breedte zien we de vereniging stappen naar een hoger niveau zetten.

Dames 1 zou het een seizoen later helaas niet redden in de 2e divisie. Vanwege diverse redenen vielen teveel belangrijke speelsters weg. De uitdaging voor een nieuwe lichting talentvolle speelsters gloort in de 3e divisie.

Dames 1 sportploeg van het jaar 2014

Tijdens een avondvullend sportgala in hotel Asteria, werd dames 1 van ActiveRooy op maandag 22 december 2014 verkozen tot Venrayse sportploeg van het jaar. De overige genomineerden waren de korfbaldames van de Peelkorf en de hockeyers van Venray.

Hiermee zagen de dames jaren van inzet, training en doorzettingsvermogen niet alleen beloond met promotie naar de divisie, maar dus ook tot verkiezing van sportploeg van het jaar 2014. De uitgebrachte stemmen van het publiek telden voor 50% mee in het eindoordeel van de jury.

ActiveRooy naar divisie

Een lang gekoesterde wens gaat in vervulling als het 1e damesteam van ActiveRooy na jaren van hard werken in de promotieklasse eindelijk het kampioenschap in de wacht weet te slepen. Op 5 april 2014 werd in Nuenen tegenstander Nuvo'68 geklopt waarmee in het seizoen 2013-2014 de kroon op het harde werk werd gezet.

Met de promotie naar de 3e divisie werd de visie zoals die in 2007 werd opgesteld, werkelijkheid. In die periode namelijk, ontvouwde oud-spelers uit de 'gouden' periode onder leiding van Pieter Lamers, samen met het toenmalig bestuur, hun plannen om (toen nog) Rooyse VK terug op divisie niveau te brengen. In de jaren erop volgend is geïnvesteerd om de groei mogelijk te maken. Waar de praktijk bij de mannen weerbarstiger bleek, lukte het bij de vrouwen in 2014 echter wel.

Het seizoen 2013-2014 werd sowieso een grandioos seizoen met maar liefst zes kampioensteams. Naast dames 1 werden ook dames 2, dames 3, dames veteranen 2.meisjes C1 en CMV niveau 6 kampioen in hun poule.

Rooyse VK wordt ActiveRooy

ActiveRooy is in 2008 het resultaat op en een logisch gevolg van de roep van velen om een terugkeer naar het hogere spelniveau dat ooit in een grijs verleden werd gespeeld. Daarvoor moeten de bakens worden verzet. Het oude bestuur maakte plaats voor een nieuw, structuur en organisatie werden verder geprofessionaliseerd, sponsoring neemt een hogere vlucht en de blikken staan strak naar boven gericht, zonder het sterke, sociale gezicht van de vereniging te verliezen.

Op  8 juni 2008 stemmen de leden in met het aantreden van het nieuwe bestuur en de naamswisseling van de club. Voor het eerst wordt de clubnaam verbonden aan de hoofdsponsor. Hierbij hoort een nieuwe kledinglijn en een nieuw logo.

Jubileum 50 jaar

In 2007 werd met een aantal activeiten en evenementen het 50 jarig jubileum gevierd.

Oudlid Guido van den Tillaart schreef het historisch verantwoorde en leuke jubileumboek vol met interviews en anekdotes en behalve een groots reünie- annex jubileumfeest werd het hele jaar met feestelijke activiteiten omlijst. Tijdens het jubileumfeest op 6 oktober 2007 werd Martin Hendriks tot erevoorzitter van de vereniging benoemd. Een bekroning op zijn grote staat van dienst voor het volleybal in Venray.

Blik naar boven

Door de vele inspanningen om jeugd binnen te halen en te behouden ontstond langzamerhand een goede generatie spelers en speelsters die de verhalen van vroeger kende, maar zelf ook wel eens dit niveau wilde gaan spelen. Via een onderzoek werd getracht de haalbaarheid te meten om dit doel na te streven.

Een adviescommissie en de ledenvergadering stemden in om de blik naar boven daadwerkelijk gestalte te geven. 

Fusie

VC Rooy was jaloers op de (gratis) gymzalen van Lyceum en op de resultaten van de jeugd van Lyceum. Lyceum op zijn beurt bloedde langzaam dood. De fusie was mede daardoor onoverkomelijk en werd met grote meerderheid door beide partijen toegejuicht in 1985.

Rooyse VK werd de naam en met name de dames bereikten wederom een hoog niveau. De heren speelden nog een tijdje divisie, maar door een gebrekkige aanwas viel het team op een gegeven moment uiteen.

Vele magere jaren braken aan. Dit was slechts op prestatief niveau. Op financieel gebied moest de club tot die tijd altijd hard aan de eindjes trekken, teneinde ieder seizoen rond te komen. Daarna belandde de fusieclub in financieel rustiger vaarwater en beleefde de club sociaal gezien prachtige jaren. Af en toe werd er nog een incidenteel succes genoteerd. Met name de dameslijn presteerde naar behoren.

Jeugdig talent

Lyceum speelde op een bescheidener niveau, maar hun top bevond zich met name bij de jeugd. Lyceum werd maar liefst 8 keer Nederlands jeugdkampioen. Bovendien was Lyceum sterk vertegenwoordigd in het Boschveldteam en in het districtsteam van Noord-Limburg, waar ze in de loop der jaren ook nog eens in totaal 10 keer nationaal kampioen werden bij de middelbare schoolkampioenschappen respectievelijk de nationale districtskampioenschappen. Vier spelers haalden zelfs Jong Oranje.

Het vervolg bij de senioren was wonderbaarlijk genoeg wisselvallig. De meeste talenten verlieten de club om elders te studeren. Toch wisten de Lyceïsten op eigen kracht de tweede divisie te halen.

Hoogtijdagen

Het dames 1 team dat in 1976 promoveerde naar de eerste divisie.
Staand v.l.n.r. Martin Hendriks, Tiny van Asten, Bernie Swinkels, Els Hendrix en Guustie Manders.
Zittend v.l.n.r. Ria Thielen, Ted Vollenberg, Marjan Swinkels en Wilmie Thielen

 

Beide clubs beleefden hun hoogtijdagen met name rondom de jaren ’70. Zowel de dames als de heren van VC Rooy bereikten de eerste divisie. Hun volleybalspel was oogstrelend om te zien en psychologisch zeer sterk.

In de thuiswedstrijden was het volle bak in de sporthal. Complete families en bekenden moedigden de dames en heren fanatiek aan. Geen tegenstander vond het fijn om in Venray te ballen tegen VC Rooy. Een machtige tijd! 

Verschil

ActiveRooy (voorheen Rooyse VK) is ontstaan uit een fusie in 1985 uit VC Rooy en Lyceum. VC Rooy was de grote broer van Lyceum. VC Rooy was groter, beter, sterker en slimmer. Lyceum was veel amateuristischer, en zijn imago was die van ‘een beetje arrogant’. In werkelijkheid leek het de hardwerkende leden van VC Rooy contra de studentikoze rebellen van Lyceum. Onderlinge duels werden op het scherpst van de snede gespeeld. Sportieve rivaliteit ten top. En meestal met VC Rooy als winnaar, zeker bij de standaardteams.

Lyceum 1964

Bij Lyceum, de tweede volleybalclub van Venray, dat in 1964 werd opgericht door pater Jan Timmermans, beter bekend als Hannibal, was het een totaal ander verhaal. Deze club bestond louter uit (mannelijke) leerlingen van het Gymnasium Immaculatae Conceptionis, later Boschveldcollege (thans Raaylandcollege). Hannibal zorgde voor een franciscaanse invalshoek: strenge discipline en een superieure techniek. Deze jongens bezaten een compleet ander dna dan hun equivalenten van de andere ‘volks’club. Jaren later kwamen daar de dames bij.

VC Rooy opgericht in 1957

Op deze foto is het allereerste herenteam te zien van VC Rooy. Staand van links naar rechts; Jeu Custers, Baretti en Paul Janssen. Gehurkt v.l.n.r. Frans Janssen, Johan Campsteyn en Wiel Seder


Volleybalclub VC Rooy zag in 1957 het levenslicht door oprichter Frans Janssen, die een aantal enthousiaste volleyballers bereid zag de club gestalte te geven. Volleyballen bij de nonnen in de zaal, bij R.A.S. op het beton, met de fiets naar uitwedstrijden, omkleden in het café, het was allemaal heel normaal. Ongecompliceerd, bloedfanatiek en elk jaar een beetje beter en professioneler.