Sambeek, 3 november 2019
Avance H1 – ActiveRooy H1   4-0
Setstanden: 25-21, 25-19, 25-16 en 25-11

Selectie blijkt nog te smal

“Avance uit, altijd lastig”! Onder dat motto togen de Venrayse heren met maar liefst 5 auto’s richting Sambeek om uiteindelijk met zeven man aan de start van de uitwedstrijd tegen de jonge mannen van Avance aan te treden. Henk Lomme was al eerder in zijn plattelandsbolide richting de Warandahal gereden om de verrichtingen van dochter Fenne bij Activia te bewonderen. Het pijnlijke verlies van 3-2 zou vader Henk echter ruimschoots weten te evenaren.

Zoals wel vaker startte de wedstrijd  met een eerste set die in het teken staat van opwarmen. Ondanks de snoeiharde aanvallen tijdens het inslaan wist de thuisploeg in deze set niet te imponeren. Het jonge, maar getalenteerde team grossierde in passfouten en persoonlijke fouten. ActiveRooy, zelf ook nog steeds zoekende naar vaste patronen, wist hierdoor goed aan te haken bij deze tegenstander. Lange tijd ging het gelijk op, zonder dat er fantastisch gespeeld werd. Tot verzorgd aanvalsspel kwam het aan beide zijden niet en dus kwam het aan op het  beperken van eigen fouten. Richting einde van de set bleek Avance hier de meeste verbetering in te bereiken en wisten daarmee setwinst in eigen huis te houden.

De tweede set toonde een vergelijkbaar beeld met dit verschil dat de teams beter opgewarmd waren. Het spel werd verzorgder wat leidde tot sterker aanvalsspel. De “stoeker” van Avance werd in deze set nadrukkelijker opgezocht. Gelukkig voor ActiveRooy stoekte deze nummer 1 nog niet zo effectief als tijdens de inslaansessie.  Er was sprake van een duidelijk krachtsverschil tussen de teams. Toch kwam dat ook in deze set niet nadrukkelijk naar voren. Als de heren van ActiveRooy vechtlust tonen en zich vastbijten in de wedstrijd kunnen ze het beste in zich boven halen en voor setwinst gaan. Als ze dat in de eerste twee sets hadden gekoppeld aan het spelen van slimme tactische ballen, dan had setwinst zomaar tot de mogelijkheden behoord. Helaas ging ook de tweede set naar de thuisploeg, ditmaal met 25-19.

De derde set kwam Avance beter op stoom en zette de gasten verder onder druk. De 12-koppige selectie uit Sambeek had inmiddels wat wissels toe kunnen passen, maar hield vast aan hun beproefde aanvalstactiek. Opnieuw werd de achilleshiel van het huidige ActiveRooy blootgelegd. Met 1 wisselspeler aan de zijlijn, een spelverdeler geblesseerd aan de kant en opnieuw 2 afwezigen, is het lastig tot tactische omzettingen te komen. Op een achterstand van 12-6 werd toch een poging ondernomen. Toon Wijnen nam de spelverdelersrol over van Rik Wienen die voor meer aanvalskracht zou zorgen op de diagonaal. Dat pakte aanvankelijk goed uit. ActiveRooy naderde tot op een punt. Deze lijn kon echter niet doorgetrokken worden. In een fase waarin persoonlijke fouten weer in het spel slopen en niet de beste keuzes werden gemaakt nam Avance opnieuw een beslissende voorsprong om de set met 25-16 te beslechten.

De vierde set kwam Henk Lomme op de diagonaal en schoof Rik Wienen naar de buitenpositie in een laatste poging een setje binnen te halen. Het mocht niet baten. Tjerk Jonker was inmiddels na herstel van zijn knieblessure en een griepje helemaal leeg gespeeld  en het geloof in setwinst leek bij weinigen nog aanwezig. De wedstrijd doofde met een 25-11 nederlaag in de vierde set als een nachtkaars uit.

De Venraynaren krijgen echter weinig tijd om zich op de volgende confrontatie voor te bereiden. Drie dagen later staat de wedstijd tegen VC Velden alweer op het programma. Met een iets bredere selectie van 8 man zal blijken of de stijgende lijn die in de eerste 2 sets zichtbaar werd verzilverd kan worden.