H1-eerste winst

Horn, 19 september 2020
HHC H3 – ActiveRooy H1   2-3
Setstanden: 26-24, 25-19, 24-26, 17-25 en 3-1

Heren schudden rustveren langzaam af

Na een abrupt einde van het vorige seizoen door het coronavirus werd op zaterdag 19 september de eerste wedstrijd gespeeld tegen de mannen uit Horn. Waar ActiveRooy heren 1 vorig jaar uitkwam in de 2e klasse hebben ze een stapje terug gedaan naar de 3e klasse. Vorig seizoen werden er schitterende wedstrijden gespeeld, waarbij de mannen altijd aan het kortste eind trokken. Met vorig seizoen slechts drie wedstrijdpunten en veel blauwe plekken en geknakte zielen moet de start in de 3e klasse voor een frisse blik zorgen.

Qua bezetting van het team is er ook het één en ander veranderd. Zo heeft het team afscheid moeten nemen van Jasper en Rogier. Jasper heeft besloten te trouwen met zijn mondharmonica en Rogier is met zijn trouwe viervoeter in het huwelijk getreden. Wie weet zien we deze getalenteerde jeugdspelers gedurende het seizoen nog eens terug. 

Maar niet getreurd, er staat alweer nieuw talent te popelen om aan te treden. Twee heren luisterend naar de namen Twan en Mathoma. Bij het schrijven van dit verslag kom ik tot de ontdekking dat ik bijzonder weinig weet te vertellen over de heren. Tijd om op onderzoek uit te gaan. De schrijver van het volgende verslag (Jan van der Cruijsen) zal ze beter aan u voorstellen.
Voor nu bestaat het team uit: Ger, Erik, Jan, Toon, Tjerk, Bent, Tim, Henk en Rik. Zij worden dit seizoen getraind door de volleybalgoeroe Theo Scholten, u wel bekend waarschijnlijk.

Nog voor het eerste fluitsignaal zou klinken had Bent zich afgemeld voor de wedstrijd. Met verkoudheidsklachten kon hij geen andere keuze maken dan zich af te melden en te kiezen voor de gezondheid van zijn team en tegenstander. Een wijs (maar vervelend) besluit!

De sporthal in Horn is moeilijk te missen. Nadat men de afslag Horn vanaf de rijksweg neemt al slalommend tussen de pionnen door moet er hard op de rem getrapt worden. Slecht 75 cm na het bord WELKOM IN HORN ligt centraal het sportcentrum & snookerhal. Bij binnenkomst in de zaal was erg druk. Een aantal teams was klaar en het nieuwe kanonnenvoer stond paraat om te starten. Te dicht op elkaar allemaal, alsof men in Horn nog nooit van het corona virus gehoord had. Gelukkig keerde de rust snel weder en kon er veilig gestart worden met voldoende afstand.

De scheids trapte de wedstrijd af en zoals de heren niet geheel onbekend is stond er een redelijk forse achterstand op het tel-bord. Iets in de trant van 7-2. De aanvoerder Erik nam een verstandig besluit om een time-out te nemen. De koppen even bij elkaar op 1,5m afstand en ieder met een eigen drinkfles. Tjerk raakte de spijker om zijn kop door te melden dat het ontbrak aan motivatie en inzet binnen het team. Het team herpakte zich gelukkig. De pass kwam beter onder controle en er werden minder onnodige fouten gemaakt. Langzaam maar zeker ging de stand meer gelijk op tegen het einde van de eerste set. ActiveRooy ging vrijuit spelen en de druk bij Horn werd groter. Zo groot zelfs, dat de uiterst onsportieve speler met het rugnummer 32 na het verliezen van het punt een bal snoeihard bij Tjerk in het gezicht gooide. Dit allemaal buiten het blik van de scheidsrechter om, die een keurige pot heeft gefloten! Complimenten daarvoor. Terugkomend bij de nummer 32, deze had direct van het veld moeten worden verwijderd, walgelijk. Was het niet door de scheidsrechter dan wel door het eigen team of coach. Het spel werd er in ieder geval niet gezelliger op, wel agressiever op een sportieve manier. De set werd verloren met 26-24. Bijna gewonnen dus! Maar bijna gewonnen telt niet.

De tweede set ging een beetje op en af. Horn wist Venray goed onder druk te zetten met een harde service, diep achterin het veld. Hier was moeilijk grip op te krijgen en er gingen flink wat ballen verloren. Voor spelverdeler Ger was lang niet elke bal een haalbare optie. Trouwens, over Ger gesproken. Gisteren heeft hij weer een mijlpaal in de grond geslagen. Vorige seizoen is hij vervelend genoeg geblesseerd uitgevallen na het spelen van slechts 1 set in de allereerste wedstrijd. Precies een jaar geleden dus. De rest van het seizoen kon hij slecht sporadisch deelnemen aan de wedstrijden. Gelukkig voor het hele team heeft hij gisteren de volledige 5 sets (jaja, een 5-setter!!!) kunnen spelen. Fijn dat je weer terug bent Ger. De set werd ondanks wat getreuzel verloren met 25-19.

De 3e set, altijd spannend. Dat bleek ook zeker in de deze set. Er werd solide gespeeld. De pass kwam steeds vaker in de buurt van het net terecht waardoor er gevarieerd kon worden aangevallen. Hier zat steeds meer power achter, waar Horn bij vlagen lastig grip op kreeg. Qua sportiviteit gebeurde er vreemde dingen. In de ogen van de tegenpartij kon ActiveRooy niks meer goed doen. Overigens treft het niet alle spelers hoor, laten we zeggen vooral de spelverdeler en de middenman nummer 32. Op het toppunt werd het zelfs niet geaccepteerd dat een speler een fout toegaf aan de scheidsrechter. Al met al verloor Horn de grip op zichzelf en de situatie in het spel en werd de set beslist in het voordeel van ActiveRooy. Het eerste setpunt was een feit: 26-24.

In de vierde set werd er als een ondoordringbaar collectief gespeeld. Jan haalde alle ballen van de grond in het achterveld waardoor hun tactisch voordeel in die zone weg viel. Ook Ger wachtte een fractie langer vanaf zijn verdediging op positie 1 waardoor het gat kleiner werd. Toon wisselde zichzelf slim in als verdediger en Erik maakte een paar mooie klappers aan het net. Ook nummer 38 van de tegenpartij, een kleine maar zeer tactische en doeltreffende aanvaller wist moeilijker te scoren. Passen deed hij overigens uitstekend, leerpuntje voor Venray: tactisch serveren. Niet op de beste passer/loper. Ook nummer 72 wist niet meer hoe en waar te scoren, afgedwongen door de verdediging. Zoals eerder omschreven een ondoordringbaar collectief met veel power in de aanval! Henk scoorde min of meer het winnende punt, mooi om te zien. Setstand: 25-17.

Het leek uit te gaan draaien op een volleybalthriller. Een 5e set was ruim 1,5 kalender jaar geleden voor het laatst gespeeld, laat staan gewonnen. De welbekende flow van Venray bleef aanhouden. Wat ook aan bleef houden jammer genoeg was het onsportieve gedrag van nummer 32. Hij bleef gedurende de wedstrijd vanaf de kant met zijn vinger naar zijn voorhoofd wijzen en spelers van ActiveRooy aankijken/wijzen. Achteraf gezien zal hij op deze manier hebben willen aangeven dat hij zelf een beetje de weg kwijt was, dit kan haast niet anders. We nemen het de arme man met terugwerkende kracht niet kwalijk. 

Binnen mum van tijd kwam ActiveRooy op een voorsprong. 0-1....1-3...1-7... jaja, u leest het goed! Horn was vooral tegen zichzelf en met elkaar aan het vechten en ActiveRooy ging er lachend met de punten vandoor! Na slechte enkele minuten was tot ieders verbazing de set en daarbij ook de wedstrijd beslist met 3-15.

Een korte voorbereiding mocht de pret niet drukken bij deze start van het seizoen in deze bijzondere tijd. Geen geyell, geen gejuich en geen handen schudden. Een overwinning met 3-2 in de eerste uitwedstrijd, een compliment voor het gehele team + staf. In de wandelgangen is vernomen dat Henk de platte kar al uit de schuur heeft gehaald en Bent de lagers heeft ingesmeerd (met mondkapje op uiteraard) om de kar mobiel te maken, je weet maar nooit. 

De start is niet alleen voor ActiveRooy hoopgevend geweest, maar de overige twee wedstrijden in de poule zijn ook beslist met 3-2. Dit zou kunnen betekenen dat de niveaus erg dicht bij elkaar liggen in deze mini-competitie. De poule uit de 3e klasse heren G eerste helft telt slecht 6 tegenstanders en loopt tot de kerstvakantie. Een droevig teken aan de wand voor het herenvolleybal.

Zin om een potje te ballen? Iedereen van getraind tot ongetraind van volleybal tot voetballer of biljarter in welkom! 

Trainingsavond: dinsdag 19.30-21.00 sporthal de Wetteling.
Wedstrijden: zaterdag later op de dag en de thuiswedstrijden dinsdagavond om 20.00 uur.

Heren 1 - Rik Wienen